Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Lansering av spelet Utopia World – av barn för barn

I Utopia World kan du träffa på robotarna på återvinningsmånen Triana. De är missnöjda med hur forméanerna på planeten Forméa behandlar dem. I spelet får du vara med och påverka deras situation.

Imorgon, onsdag 18 januari, kl 14:00 på Stadshuset Kronan är det officiell lansering av demokratispelet Utopia World. Spelet är ett resultat av det treåriga demokratiprojektet Utopia, där elever i åk 4 - 6 varit med och tagit fram innehållet. Utopia World är inget vanligt spel, tanken är att det ska användas i skolan som en specificerad utbildningsplattform, med syftet att väcka lust och intresse för demokrati och den demokratiska värdegrunden. Spelet riktar sig i första hand till elever i åk 4 – 6.

Genom projektet Utopia har elever i Örnsköldsvik bidragit med teckningar och berättelser på hur miljön ska vara och vilka karaktärer som ska finnas med i spelet. De kreativa idéerna har sedan fått liv med hjälp av professionella spelkonstruktörer som byggt själva spelet.

Utopia World är baserat på en fiktiv rymdmiljö, i en galax långt härifrån. Där finns det både klimathot, kränkningar mot rättigheter och orättvisor. Eleverna spelar spelet i grupp där samarbetet i gruppen är en viktig del av läroprocessen. Under spelets gång får eleverna bland annat träna på att ta gemensamma beslut, visa hänsyn till varandras åsikter samt få ökad förståelse för samhällsfrågor och beslutsfattande.

— Det känns roligt att få leverera efter så lång tid av arbete, förhoppningen är att spelet ska användas och uppskattas av både pedagoger och elever, säger Maria Elfving, projektledare Utopia, Örnsköldsviks FN-förening.

Alla är välkomna att ta del av utställningen om Utopia World på Stadshuset Kronan under vecka 3, med start imorgon. 18 mars öppnar även en utställning på Örnsköldsviks museum och konsthall om Utopia World.

Här kan du läsa mer om hur du kan ta del av spelet Utopia World.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bild på de karaktärer du kan träffa på i spelet Utopia World.

I spelet Utopia World möter du karaktärer som exempelvis polypuser, antikaner och bestianer som bor i de olika planeterna i galaxen Utopia.

Aktuelltartikel publicerad av: Susanna Domeij

2017-01-17