Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Johan Ledin från Örnsköldsvik till Yrkes VM i Brasilien

Johan Ledin 22 år, elektriker, ska tävla i Yrkes VM 2015

Johan Ledin, elektriker, tävlar för Team Sweden under Yrkes VM i Brasilien 2015, foto: Viktor Fremling

Johan Ledin, 22 år från Sidensjö, gick ut Elprogrammet med inriktning Elteknik på Parkskolan för några år sedan och arbetar idag på TF Ventilation & El AB i Örnsköldsvik. Förra året vann Johan Yrkes SM och kammade hem titeln Sveriges bästa Elinstallatör. Vinsten gjorde att han direktkvalificerade sig till Yrkes VM (WorldSkills Competition), världens största yrkesutbildningsevent för ungdomar. I år hålls Yrkes VM i staden São Paolo i Brasilien den 11-16 augusti där Johan tävlar i klassen elinstallation och är en av 29 ungdomar som får representera Team Sweden. Totalt tävlar cirka 1200 andra ungdomar från 60 länder i 50 olika yrken.

Grattis och hur känns det att få representera Sverige i Yrkes VM?
— Tack så mycket, det känns riktigt kul! Man har inte riktigt förstått det ännu.

Hur har du förberett dig?
— Jag har gått en del nya systemkurser och så har jag varit på några landslagsträffar där jag fått träffa de andra i teamet. Vi har bland annat gått igenom hur det praktiskt funkar med tävlingen och lärt oss hur man ska förhålla sig till stress och mental träning. Den mentala biten är viktig eftersom att det är ganska tajt med tid under de olika tävlingsmomenten och det är lätt att man blir stressad om man inte är förberedd.

Hur kom det sig att du började tävla i Yrkes SM?
— Under årskurs tre på gymnasiet var jag med i en kunskapstävling för alla som läste Elprogrammet och där kom jag på en 5:e plats. Det var via den placeringen som jag sedan fick erbjudande om att tävla i Yrkes SM.

Du pluggade Elinstallationsprogrammet på Parkskolan, vad tycker du om utbildningen?

— Det är en bra utbildning. Jag hade en engagerad lärare som verkligen ville att vi elever skulle lyckas och bli duktiga, det tror jag är en av de största anledningarna till att det gått så bra för mig.

Vad är det bästa med att arbeta som elinstallatör?
— Oj, svår fråga, jag trivs i alla fall jätte bra med yrket. I början hade jag faktiskt tänkt plugga till snickare men såhär i efterhand känns det väldigt bra att jag valde elprogrammet istället.

Aktuelltartikel publicerad av: Susanna Domeij

2015-06-17