Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Imponerande uppvisning av ung företagsamhet

Årets lokala mässa för UF-företag visade, som vanligt, prov på en bred rikedom av idéeer som omsatts till produkter och tjänster av ambitiösa gymnasieelever som under ett års tid startar, driver och avvecklar ett eget företag. Många hade inspirerats av behov de själva upplevt och marknadsförde produkter som löste dessa problem. Ibland genom egen produktutveckling, andra gånger genom att bli återförsäljare av en etablerad men inte så känd produkt.

Många av uhgdomarna berättade att företagandet både är roligt och lärorokt. "Man får lära sig ta kontakter, ta fram affärsplaner, lösa marknadsföring, hitta sponsorer, kalkylera på prissättning - en hel del saker man aldrig tagit i beräkningen dyker upp". Det är exempel på erfarenheter som ungdomarna lyfter fram.

Maja Bjuggstam, Jesper Ledin och Calle Bengtsson driver UF företaget Scoop & Keep.

Maja Bjuggstam, Jesper Ledin och Calle Bengtsson driver UF företaget Scoop & Keep.

Maja, Jesper och Calle i företaget Scoop & Keep hade utvecklat en prototyp till en skopa som minskar spillet vid självplock.

- Helt onödigt att sopa upp och kassera tonvis med godos som fallit på golvet om man kan konstruera en skopa som sluter till när kunden lyfter den ur godisbehållaren, menade Calle som hade egen erfarenhet från godissopande.

Maja, Jesper och Calle i Scoop & Keep hade god tilltro till sin produkt och ambitionen är att låta företaget leva vidare efter övningsperioden.

Maria Wikman, Clara Duwel och Mirjam Mazouz driver EC Brushuf

Maria Wikman, Clara Duwel och Mirjam Mazouz driver EC Brushuf

Maria, Clara och Mirjam är i sitt företag EC Brushuf återförsäljare av en hårborste med automatik för rensning.
- Med ett knapptryck fälls piggarna in och du kan lätt ta bort det gamla håret som fastnat och borsten känns fräsh igen, berättade Clara. En finess hon själv uppskattar stort.

Emil Öberg är VD för Amatörförfattare UF..

Emil Öberg är VD för Amatörförfattare UF..

Emil Öberg är n flitig läsare av e-böcker. I företaget Amatörförfattare UF vill han ge just amatörförfattare en möjlighet att till ett överkomligt pris lansera sina egna e-böcker.

Sandra Näsholm, Emma Häggström och Lovisa Wikman säljer läckerheter i Hemmagjort UF

Sandra Näsholm, Emma Häggström och Lovisa Wikman säljer läckerheter i Hemmagjort UF

Sandra, Emma och Lovisa studerar på livsmedelsprogrammet. Tillsammans med kamraterna Tora Edlund, Lisa Sjöberg och Daniel Murén driver de företaget Hemmagjort.

- Vi vill använda fina och nyttiga råvaror som vi bland annat kokar sylt och marmelad av. För att få en egen karaktär tillsätter vi lite oväntade smakbrytningar, berättar Emma. Och marmelad medlingon, päron och kanel var en smakfull kombination, det gav ett smakprov tydligt besked om!

Det är bara att imponeras och önska lycka till alla ambitiösa ungdomar som i sina välarbetade montrar tog emot mässans besökare med ett mycket trevligt bemötande. Det bådar gott för morgondagens företagande!


Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2016-12-02