Förskolor och skolor får testa "Historieätarna"

Under vecka 40 är det "Historieätarvecka" i Örnsköldsvik kommuns skolor och förskolor. Barnen och eleverna får följa med på en tidsresa fram och tillbaka i tiden genom maträtter som speglar den kultur vi levde i då.

Barnen/eleverna bjuds till bords på 60-talet med gratinerad kassler, givetvis toppad med ananas och serverad med ris. På 60-talet uppmanas vi allt mer att använda halvfabrikat eftersom fler kvinnor började arbete och spenderade mindre tid i köket.

Inget 90-tal utan tacos! Tacohypen var som störst på 90-talet och trots hot om galna-kosjukan hängande över oss hindrade det inte svenskarna från att steka färs och krydda med de röda påsarna. 90-talet bjuder också på den gamla godingen Flygande Jakob för de som bor i ytterområdena. Flygande Jakob presenterades egentligen redan i slutet på 70-talet i tidningen "Allt om Mat" men har hängt med och ökat i popularitet.

Torsk med äggsås och potatis alternativt torsk med spenatstuvning får representera 70-talet. Två tidstypiska klassiker. Åt man fisk på 70-talet så åt man torsk. Och mer torsk. Annars var smörgåstårta det absolut häftigaste man kunde bjuda på 80-talet äras med Kreols gryta. Kreolsk gryta var första gången med i recepttidningen "Allt om mat" redan 1975. Liksom Flygande Jakob med sin blandning av nöt och banan var kreolska grytan en rätt som fick en enorm genomslagskraft under tidigt 80-tal. Det bjuds även på en efterrätt och inget mindre än chokladpudding med inlagda mandarinklyftor. Nu saknas bara utsvängda byxor och pudelfrisyrer!

Även 2010-talet finns representerat och den nya trenden slow cook. Här bjuds på pulled chicken i pitabröd! Nu ska maten vara ekologisk, närproducerad och helst ta tid att tillaga. Samtidigt ska den dokumenteras och fotograferas i sociala medier. Finns det inte på instagram har det inte hänt, eller?

Vi hoppas att barnen/eleverna ska uppskatta terminens temavecka!

Med vänliga hälsningar Kostavdelningen

Sidan uppdaterades

2017-09-25

Sidansvarig:

  • Ingen giltig användare vald.

 Kontakta oss

Lina Vågstedt
Dietist, Kostavdelningen
0660-882 96
Skicka e-post