Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

ForskarFredags massexperiment 2016 - Anslagstavlan

En anslagstavla full med affischer och informationsblad

Vad fyller den traditionella analoga anslagstavlan för funktion i våra digitala tider? Vem säger vad? Och varför? Forskare ska nu med hjälp av elever från hela Sverige kartlägga innehållet på landets anslagstavlor.

Forskarna vill bland annat undersöka vilka behov anslagstavlan fyller i dagens samhälle, vilken information som förmedlas, och hur text och bild används för olika budskap. Elevernas uppgift blir att under de två sista veckorna i september fotografera en anslagstavla, skriva av informationen på anslagen och skicka in fotografier och text till forskarna.

— Vi är nyfikna på om flera språk används i samma anslag, hur olika språk används för olika typer av anslag och vilka skillnader som finns mellan olika delar av landet. Elever med särskilda språkkunskaper kommer därför att ha en viktig roll i att översätta anslag på andra språk till svenska, säger Johan Järlehed, språkforskare vid Göteborgs universitet.

Massexperimentet är en del av vetenskapsfesten ForskarFredag, som arrangeras den sista fredagen i september varje år. Syftet med ForskarFredag är att skapa möten med forskare och visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb. I år firas ForskarFredag på över 30 orter i Sverige den 30 september. I Örnsköldsvik kan nyfikna besökare bland annat träffa forskare och vara med på experiment.

Lärare som vill anmäla sina klasser till massexperimentet kan läsa mer på ForskarFredags webbplats – forskarfredag.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du veta mer, kontakta:

Johan Eklund, utvecklingsstrateg, Örnsköldsviks kommun johan.eklund@ornskoldsvik.se, 070-191 93 39
Christopher Kullenberg, forskare, christopher.kullenberg@theorysc.gu.se, 073-508 30 22

Johan Järlehed, forskare, johan.jarlehed@sprak.gu.se, 070-963 26 73

ForskarFredag är en del av europeiska Researchers’ Night och arrangeras av lärosäten, science centers, museer, kommuner och regioner. Evenemangen samordnas nationellt av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av AFA Försäkring, IKEM – innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, LIF – de forskande läkemedelsföretagen, Naturvetarna, Oscar och Maria Ekmans Donationsfond, Sveriges Ingenjörer, SULF – Sveriges universitetslärarförbund, Teknikföretagen, Wenner-Gren Stiftelserna, Vetenskapsrådet och Vinnova. ForskarFredag får finansiering från EU-kommissionen under Marie Sklodowska-Curie actions.

Aktuelltartikel publicerad av: Susanna Domeij

2016-05-26