Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

ForskarFredag i Örnsköldsvik 25 september

Fredag 25 september är det dags för ForskarFredag och tioårsjubiléet av europeiska Researchers’ Night. I år deltar 27 orter i Sverige i arrangemanget.

I Örnsköldsvik kan besökarna bland annat genomföra experiment ordnade av KomTek och träffa forskare vid lärcentrum och universitetsbiblioteket. Planerna inför årets program rymmer också ett nytt inslag i form av en forskarkonferens. Arrangemanget riktar sig till studenter som går tredje året på gymnasiets högskoleförberedande program.

Johan Eklund, forskningssamordnare vid Örnsköldsviks kommun, jobbar i dagarna med de sista detaljerna i ForskarFredags lokala program:

– Med forskningskonferensen vill vi uppmärksamma begreppet forskning på ett lättsamt och intresseväckande sätt. Därför bjuder vi in lokala forskare, forskningsledare och representanter från universitetet till en panel som samtalar kring frågor som: Vad är forskning? Vem är forskare och vad gör en forskare? Hur blir man en forskare?

Forskarkonferensen för gymnasiet planeras till 24 september, alltså dagen före forskafredag. Under forskarfredagen ordnas drop-in där studenterna och även andra intresserade har möjlighet att möta och samtala med representanter för olika forskningsområden.

Örnsköldsvik deltar även i ForskarFredags massexperiment där skolklasser grävt ner tepåsar i marken för att undersöka nedbrytningsprocessen. De klasser som deltagit i massexperimentet kommer under veckorna kring forskafredag att gräva upp tepåsarna för att se vad som hänt.

Program för forskarfredag i Örnsköldsvik kompletteras kontinuerligt på forskarfredags webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Arrangör av ForskarFredag Örnsköldsvik är Örnsköldsviks kommun med stöd av lokala forskaraktörer. ForskarFredag samordnas nationellt av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av AFA Försäkring, Forte, IKEM, Kungliga. Vitterhetsakademien, LIF – de forskande läkemedelsföretagen, Naturvetarna, Oskar och Maria Ekmans Donationsfond, Sveriges Ingenjörer, SULF, Teknikföretagen, Wenner-Gren Stiftelserna, Vetenskapsrådet, VINNOVA och Åforsk.


Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2015-08-31

 Kontakta oss

Johan Eklund
projektledare
ForskarFredag Örnsköldsvik
0660-889 52
johan.eklund@ornskoldsvik.se

Mer information