Fredrik Sundqvist

Landet bortom (olja, 2009)

Landet bortom (olja, 2009)

1960 -

Fredrik Sundqvist föddes 1960 i Örnsköldsvik där han också växte upp. Den konstnärliga utbildningen startade på Konst- och Miljöskolan i Sundsvall för att därefter fortsätta på Gerlesborgs målarskola i Stockholm. Mellan åren 1984-86 gick han bildpedagogutbildningen i Umeå.

Fredrik Sundqvist arbetar som bildkonstnär och målar för det mesta i olja på pannå eller duk.
I hans målningar finns ofta landskap — drömska, flyktiga och vackra men samtidigt skymtar och skimrar en subtil känsla av fara. Ett hot.

I bilderna finns oftast människor insatta och här leker konstnären med perspektiv och proportioner på ett sätt som kittlar betraktarens intryck, både bildligt och känslomässigt. Vi ser löpare ge sig av mot det blå. Vi ser den vuxna och barnet hand i hand på en himmelspromenad eller knappt nuddande vattnet. Vi ser roddare på sin färd över horisonten. Känner de varandra? Finns de? Fanns de? Konstnären målar. Målningarna är. Tolkningar och frågor finns hos betraktaren.

Fredrik Sundqvists uttryck ligger på många plan. I färgens dova glittrighet, i de mjuka men distinkta övergångarna mellan ljus och mörker, sol och skugga. I förmågan att skildra både det närvarande och det osynliga. Penseldragen är lätta och snabba, färgen tunn, nästan transparant. Uttrycket är både naturalistiskt och surrealistiskt, poesin alltid närvarande.
 
Fredrik Sundqvist har haft ett stort antal separatutställningar och samlingsutställningar, bl.a. i Örnsköldsviks Konsthall åren 2000 och 2004. Exempel på andra utställningsorter är Stockholm, Nyköping och Härnösand. Under september 2010 ställer han ut på Galleri Stadsbacken i Sundsvall www.galleristadsbacken.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Han har gjort ett flertal utsmyckningar och finns representerad i många kommuner, landsting och konstföreningar. Bland mottagna stipendier kan nämnas ett tvåårigt arbetsstipendium 2008 — 2009.
 
Fredrik Sundqvist är numera verksam och boende med sin familj i Järna, Sörmland.

För mer information se Fredik Sundqvists egen hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Landet bortom (olja, 2009)

Landet bortom (olja, 2009)

Fredrik Sundqvist

Fredrik Sundqvist

Far away (olja, 2009)

Far away (olja,2009)

Sidan uppdaterades

2017-07-12

Sidansvarig: