Du är här:

Genesmons arkeologiska friluftsmuseum

Genesmon

Genesmons arkeologiska friluftsmuseum är en rekonstruerad järnåldersgård. Det är tiden omkring år 500 som visas i miljö, kläder, mathållning och hantverk. Gården är byggd utifrån resultat från utgrävningar av en gård från äldre järnålder som ligger på gångavstånd från rekonstruktionsområdet. Gården hade använts i ungefär 500 år med början i det första århundradet.

Gården har varit rik. Man har bland annat haft resurser att gjuta smycken, nycklar och annat i brons, som man i vissa fall även förgyllt. Till gården hörde också en smedja. Det har varit en stormansgård. Kanske bodde här hövdingen av norra Ångermanland – Nolaskogs.

På gården bodde en storfamilj med flera generationer, totalt ca 10-20 personer.

Familjen var i första hand bönder som odlade korn och havre på ca 3 ha åkermark, men man livnärde sig också på småviltjakt, fiske och säljakt.

De har haft en stor djurbesättning med 8-10 kor, ungefär 20 får eller getter, grisar, häst och hund. De har gödslat sina åkrar.

Genesmons friluftsmuseum

Så här hittar du: Genesmon ligger sex km utanför Örnsköldsvik. Åk i riktning mot Domsjö och fortsätt rakt fram vid trafikljusen i Sund. Sväng vänster mot Gene. Följ Genesåsvägen, sväng höger vid skylt Genesmon.

Skolverksamhet vid Genesmon hösten 2017PDF

 

Sidan uppdaterades

2017-07-12

Sidansvarig:

Mer information

SOMMAREN 2017
Öppet med personal 1 - 29 juli
tisdag - lördag kl 10 - 17.
Guidning kl 11, 13 och 15 även på engelska och arabiska.
Övrig tid upplever du området på egen hand. Besök utgrävnings-området och järnåldersgården. Skyltar vägleder dig och berättar om tiden som var. Ströva fritt i friluftsområdet och njut av miljön.

Mer information

 Kontakta oss

Örnsköldsviks
museum & konsthall

Tel 0660 - 886 00
Skicka e-post