Hans Hedberg

Hans Hedberg, utställningen på Rådhuset 1994

Hans Hedberg i utställningen på Rådhuset 1994

Hans Hedberg
1917 - 2007

För att hedra konstnären Hans Hedberg som blev världsberömd genom sina keramiska objekt och som var från Köpmanholmen i Örnsköldsviks kommun så visar vi en utställning här på museet & konsthallen med den konst som Hans skapade.

20 maj - 16 september 2017

 

Utställningen består av måleri och keramik.

Måleri var den första teknik som Hans arbetade med. Det är här i kommunen som det finns kvar mycket av Hans måleri. När han 1947 mötte keramiken så bestämde Hans sig för att det var det han i framtiden skulle skapa sin konst med. Han gav upp sitt måleri för keramiken. Hans brände då sina egna målningar eftersom han hade funnit sitt ”rätta” material att arbeta med.

Det som visas i utställningen är målningar som Örnsköldsviks kommun äger men även som vi lånat in av privatpersoner. Det som visas i måleri är mest landskap men även stilleben och ett porträtt. De keramiska objekt som visas är även det en blandning av kommunens och privata inlån. Objekten varierar från 50-tal fram till 90-tal. Det är små objekt som fat, vaser, burkar och, askar men även stora objekt som ägg, hjortron, pumpa och körsbär.

Äggen blev de första objekten som Hans skapade i keramik. Grunden till det var att Hans inspirerats av sitt minne av sin farfars äggskåp. Äggskåpet bestod av 250 ägg från olika fåglar. De ägg som Hans skapade var speciella både i sin form och i sina glasyrer.

Ulla Tällström
Konstintendent

Hans Hedberg Minnesutställning

Hans Hedbergs minnesutställning 2017

Hans Hedbergs minnesutställning 2017

Hans Hedbergs minnesutställning 2017

Hans Hedberg föddes den 25 maj 1917 kl 02 på natten i Köpmanholmen.

Midnattssolen, polarelden, elden från den glödheta stjärnan solen, förutsättningarna för liv på jorden, lyser, strålar vid hans födelse. Ett förebud?

Hans var ursprungligen målare och skulptör, Hans väljer att gå på målarkurs i Stockholm först hos Otte Sköld sedan hos Isaac Grünewald. Han fortsätter därefter sina studier vid den Kungliga Danska Akademien i Köpenhamn 1945.

Sedan kommer mötet, det bländande med Italien och plötsligt efter en total blockering i måleriet finner han det som han kommer att arbeta hela livet med, keramikens magi. De tre beståndsdelarna för Hans skapande blir Elden, hjärtat och leran. Det hände på Capri 1947.

Elden är Hans Hedbergs fjärde dimension. ”Elektricitet säger Hasse, jovisst blir den elektriska ugnen lika het som gasugnen som jag använder och visst kan den kanske vara lättare att handskas med. Men det viktigaste fattas: elden, lågorna, det levande, det som slickar leran, som flammar över glasyren, som famnar hela föremålet och trollar med färger och nyanser. Där finns livet”. Citat ur Lennart Bernadottes bok - Min vän Hans Hedberg.

Samma år flyttar han till Frankrike och han bosätter sig i Biot där han skaffar sig en ateljé.

Hans arbetade i mer än 50 år för det mesta utomhus, i ljuset, vinden, dofterna från växterna i trädgården, fri, fri från allt tvång. Hans Hedbergs bana blir en ensam bana, en ensam människas långa marsch, ensam inför materian, det okända, ensam inför konstens absoluta väsen. En man som inte går i någon annans fotspår. Hans arbetar disciplinerat och med stränghet med händer som är som gjorda för materian, knåda, tämja, krossa, pressa den ända in i minsta detalj, händer gjorda även för att smeka. En alkemist i det 20:e århundradet. Hans säger själv om denna konst ”Det finns ingen hemlighet, det finns bara erfarenhet”.

Där föds under den alltid lika mystiska och fantastiska bränningsprocessen, dessa jättefrukter äpplen, äppelhalvor, päron, citroner, apelsiner, plommon, druvor, körsbär. Men också små delikata former som ryms i en kupad hand.

Hans Hedberg avled den 27 mars 2007 vid en ålder av 89 år.

Hans Hedberg

Hans Hedberg i utställningen på Rådhuset 1994

Hans Hedberg

Hans Hedberg med gäster i utställningen på Rådhuset 1994

Sidan uppdaterades

2017-07-14

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Örnsköldsviks
museum & konsthall

Tel: 0660-886 00
Fax: 0660-886 40
Skicka e-post

Besök Örnsköldsviks museum och konsthall på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Besöksadress

Örnsköldsviks
museum & konsthall

Läroverksgatan 1
891 33 Örnsköldsvik