August Jansson

Hamnen i Örnsköldsvik

Hamnen i Örnsköldsvik

1851 — 1915
 
"En konstakademiker i ett expanderande Örnsköldsvik, startpunkt för en lokal konstnärstradition".
 
August Fredrik Jansson föddes 1851 i Västerås och dog 1915 i Örnsköldsvik. Jansson utbildade sig på Konstakademien 1873-78. Han bosatte sig i Örnsköldsvik 1891.

Skönheten hos kustlandskapet från Nordingrå och norrut fängslade hans konstnärliga sinne och öga genom landskapet och det fascinerande ljuset.


Jansson målade många landskap från Örnsköldsviks skärgård men även motiv från Lappland blev en del av hans måleri. Han skapade en rofylld idyll i sina landskapsmålningar men även sägner om tomtar och vittror inspirerade Jansson i ett romantiskt landskapsmåleri.

August Jansson var den förste konstnären i Örnsköldsvik som kunde livnära sig som konstnär, mycket beroende på att stadens industrimän och köpmän hade ett behov av att dokumentera stadens utveckling i form av den utbyggda hamnen, den nybyggda järnvägsstationen, Framnäs ångsåg och Alnesågen. Man ville skildra expansionen i den nybildade staden. Jansson skildrade dessa miljöer på sitt eget personliga sätt och skapade en stämning i bilderna genom förtoningar i bakgrunden och genom dis och atmosfärmåleri.

Örnsköldsviks kyrka som invigdes 1910 och var ritad av arkitekten G Ameén kunde tack vare en privat donation utsmyckas med tre altarmålningar av Jansson.
 
Som porträttmålare var tekniken i hans officiella porträtt hållna i en tung ålderdomlig stil med allvarliga karaktärsfasta ansikten sedda rakt framifrån mot en mörk bakgrund.
Jansson utförde även en mängd porträtt på den välbärgade borgarklassen i Örnsköldsvik, både som klassiska porträtt men även i andra familjemiljöer. Även små intima porträtt skapades av hans hand.
 
Personen August Jansson var en godmodig bohemisk ungkarl var en ofta sedd gäst hos Örnsköldsviksborna. Mot slutet av sitt liv fick Jansson lite svårare att försörja sig och då tillgrep man lotterier för att stödja honom. Konstutställningar var på den tiden ett okänt begrepp.
Jansson blev den konstnär som kom att lära ut måleriets elementa åt Viktor Holmlund, f 1884 i Trehörningsjö, Gustaf Strandberg, f 1881 i Örnsköldsvik och Gunnar Viberg, f 1894 i Själevad. Dessa tre konstnärer utbildade sig även vid Konstakademien men återvände efter avslutade studier till Örnsköldsvik.

Lapplandsmotiv

Lapplandsmotiv

August Jansson

August Jansson

Urmakare Anders Nylander med fru

Urmakare Anders Nylander med fru

Sidan uppdaterades

2017-07-12

Sidansvarig: