Du är här:

Genesmons arkeologiska friluftsmuseum

Genesmons friluftsmuseum

Sommaren 2018 levandegörs järnåldersgården från 3 juli till 31 juli.
Det är öppet tisdag - söndag kl 11 - 16. Visning av fornlämning och järnåldersgården alla dagar kl 11, kl 13 och kl 15. Den 24 juli extraöppet kl 11 - 20 med visningar kl 11, kl 13, kl 15, kl 17 och kl 18:30. Fri entré! Övriga tider upplever du området på egen hand.

Skolverksamhet hösten 2018.

Genesmons arkeologiska friluftsmuseum är en rekonstruerad järnåldersgård. Det är tiden omkring år 500 som visas i miljö, kläder, mathållning och hantverk. Gården är byggd utifrån resultat från utgrävningar av en gård från äldre järnålder som ligger på gångavstånd från rekonstruktionsområdet. Gården hade använts i ungefär 500 år med början i det första århundradet.

Gården har varit rik. Man har bland annat haft resurser att gjuta smycken, nycklar och annat i brons, som man i vissa fall även förgyllt. Till gården hörde också en smedja. Det har varit en stormansgård. Kanske bodde här hövdingen av norra Ångermanland – Nolaskogs.

På gården bodde en storfamilj med flera generationer, totalt cirka 10-20 personer.

Familjen var i första hand bönder som odlade korn och havre på cirka 3 hektar åkermark, men man livnärde sig också på småviltjakt, fiske och säljakt.

De har haft en stor djurbesättning med 8-10 kor, ungefär 20 får eller getter, grisar, häst och hund. De har gödslat sina åkrar.

Hitta hit

Genesmon ligger sex km utanför Örnsköldsvik. Åk i riktning mot Domsjö och fortsätt rakt fram vid trafikljusen i Sund. Sväng vänster mot Gene. Följ Genesåsvägen, sväng höger vid skylt Genesmon. 

Sidan uppdaterades

2018-05-22

Sidansvarig: