Du är här:

Spelet om Örnsköldsvik

Örnsköldsviks historia berättas med teater

Hösten 2017 sätter Teater SOJA upp en nyskriven pjäs om Örnsköldsviks historia. Spelet om Örnsköldsvik handlar om staden år 1837-2017 i en mustig berättelse framförd av bland andra Jens Nilsson och en mängd duktiga amatörer från de lokala teaterföreningarna.

Premiär lördag 9 september kl 15:00.

Spelet om Örnsköldsvik spelas den 9 september - 6 oktober 2017 på Folkan Teater, Lasarettsgatan 26, Örnsköldsvik.

Föreställningsdatum och information om biljetter finns här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Spelet om Örnsköldsvik produceras av Teater Soja och lokala kulturutövare i samarbete med Världsklass Örnsköldsvik och Örnsköldsviks kommun. Syftet är att stärka kulturlivet och uppmuntra samtal om Örnsköldsviks identitet igår, idag och imorgon.

 

Fr.v. Malin Berglund, Jan Boholm, Sofia Andersson, Jens Nilsson, Katarina Larsson, Diana Berntsdotter Vallgren och Ann-Catrin Brandtlin.

Bakgrund ”Spelet om Örnsköldsvik”

2012 och 2013 genomförde Teater SOJA ”Spelet om Stenstan” i Sundsvall. Den handlade om Sundsvalls centrala delar, ”Stenstans”, historia och sträckte sig från Sundsvallsstrejkens sista dag över den stora stadsbranden 1888, genom återuppbyggnaden av stenstaden och fram till nutid. Det blev en formidabel succé och närmare 4 000 personer såg föreställningen som spelades 40 gånger under 2 säsonger. Värdet av det intresse föreställningen väckt för stadens historia är inte lätt att mäta, men det är stort. Inte bara Sundsvallsbor såg föreställningen utan det kom också publik från övriga länet samt turister från andra delar av landet. Glädjande nog lockade föreställningen även så kallad teaterovan publik, alltså människor som oftast inte tar del av kulturutbudet.

Teater SOJA, Sofia Andersson och Jan Boholm, skrev pjäsen, regisserade den samt producerade den. Större delen av skådespelarensemblen bestod av duktiga lokala amatörer men också några proffs. Även scenograf, kostymör, ljussättare och maskör var professionella och det är en bra förutsättning när man gör en så pass stor pjäs. Jens Nilsson, skådespelare, uppvuxen i Köpmanholmen och bosatt i Ö-vik, var med som en av de professionella skådespelarna när vi gjorde ”Spelet om Stenstan”. Det var också han som initierade att det borde göras en pjäs om Ö-vik. Och Teater SOJA tände direkt!

2014 gjorde Teater Soja en sorts uppföljare till ”Spelet om Stenstan”, ”Sagerfeldts i Sundsvall” som kretsade kring två årtal i stadens historia, 1891 samt 1971. Också den föreställningen blev en succé. Över 3 000 människor kom på någon av de 18 föreställningarna. 2014 fick Teater SOJA utmärkelsen ”Bra gjort för Sundsvall” av Sundsvalls kommun och 2015 fick de Sundsvalls Tidning och SCA´s jubileumsstipendium för sitt arbeten med att gestalta stadens historia. 2016 är Teater SOJA en av pristagarna av Gunborg och Sten Rosenströms stiftelse för Norrländskt kulturstöd.

Teater SOJA är en fri, professionell teatergrupp med säte i Sundsvall. De har funnits i drygt 12 år och spelar framförallt teater för barn. De turnerar i hela länet men också i kringlänen, Jämtland, Västerbotten, Gävleborg. I Örnsköldsviks kommun har Teater SOJA spelat mycket och ofta med alla sina föreställningar för barn. De skriver alltid sina pjäser själva. Läs gärna mer om Teater SOJA på www.teatersoja.selänk till annan webbplats

Stora Torget i Örnsköldsvik

Stora Torget i Örnsköldsvik. Foto: Thure Schelin 1978

Sidan uppdaterades

2017-08-23

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Katarina Larsson
Örnsköldsviks kommun
Kultur & fritid
0660-880 33
Skicka e-post

Diana Berntsdotter Vallgren
Örnsköldsviks kommun
Kultur & fritid
070 - 256 72 58
Skicka e-post

Malin Berglund
Teater Soja
070-341 51 51
Skicka e-post