Ulvön

Ulvöhamn

Ulvöhamn - Foto: J Norstedt-Moberg

Ulvön — "Bottenhavets pärla" — var en gång Höga Kustens största fiskeläge. Redan på 1500-talet kom fiskare från Gävletrakten hit och sommarfiskade. Ulvön var i flera generationer känt för sin surströmmingstillverkning, och även om det sista salteriet lades ner 1983 finns den gamla miljön och atmosfären kvar att uppleva (och surströmmingsdoften). Naturen är vacker med underbara strövområden och solvarma klippor. Från hamnen kan man promenera upp till Lotsberget och njuta av utsikten över fiskeläget och Höga Kusten. Till Ulvön åker du med skärgårdsbåtar  eller med egen båt, här finns tre gästhamnar. På Ulvön finns olika slags boende, matställen och sevärdheter.

Ulvö kapell från 1622 är det äldsta fiskarkapellet som fortfarande står i sitt gamla skick och anses vara Ångermanlands äldsta säkert daterade träbyggnad. Invändigt har kapellet välbevarade målningar på väggar och tak, signerade Roland Johansson Öberg 1719.  Här sker guidade visningar.

Sandviken ligger på Ulvöns nordöstra strand i mycket lugn och avstressande miljö — ett trehundraårigt fiskeläge, en kulturhistorisk klenod som nu är stugby. Landhöjningen har "flyttat" byggnaderna en bra bit från vattnet. Sandviken med omgivning är sedan början av 2005 förklarat som kulturreservat.

Hitta hit

Till Ulvön kan du åka buss tiil Köpmanholmen och sedan skärgårdsfärja till Ulvön.
Busstiderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Tider för skärgårdsfärja från Köpmanholmenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sandvikens fiskeläge - Norra Ulvön

Sandvikens fiskeläge - Foto: J Norstedt-Moberg

Sidan uppdaterades

2015-05-26

Sidansvarig:

Mer information