Kanot och kajak

I Örnsköldsviks kommun finns det mesta en kräsen kanotist kan önska. Stilla slingrande åar, rykande och rytande forsar, större sjösystem och en brant kust med öar, holmar och skär.
Kajakpaddling längs kusten

Kajakpaddling längs kusten

Det finns iordningsställda kanotleder med rastplatser och andra helt vilda kanotvatten med större utmaningar.

Kajakpaddling

Havskajakpaddling kan utövas under hela den isfria perioden men havsvattnet kan vara mycket kallt långt in på sommaren. Våtdräkt är därför en viktig livförsäkring vid paddling i kallt vatten.

Örnsköldsviks skärgård består av en brant kust med djupa vatten mellan små och höga öar. Den är därför lite mer utmanande än den typiska skärgården.

Paddla aldrig ensam ute på havet. Det är mycket svårt att ta sig upp i en kapsejsad kajak och tömma ut vattnet. Är man då långt ifrån land och havsvattnet är kallt kan det vara en livsfara. Det kan dessutom vara svårt att ta sig upp på stranden om det är branta och hala klippor.

Förslag på kajakturer

Nedan ges förslag på 12 kajakturer med olika svårighetsgrad. De kan paddlas i motsatt riktning, kombineras, förkortas eller förlängas helt efter väderförhållanden och egen paddlingsvana, kondition och vad man vill uppleva.

1. Öar i norr, 16 kmöppnas i nytt fönster.
2. Risöfjärden, 20 km.öppnas i nytt fönster
3. Haraskär och Skagsudde, 12 kmöppnas i nytt fönster.
4. Ällörundan, 12 km. öppnas i nytt fönster
5. Örnsköldsviksfjärden, 44 kmöppnas i nytt fönster.
6. Bäckfjärden, 22 kmöppnas i nytt fönster.
7. Balesudden, 19 km. öppnas i nytt fönster
8. Öarna runt , 33 kmöppnas i nytt fönster.
9. Nätrafjärden och Trysunda, 30 kmöppnas i nytt fönster.
10. Skuleskogskusten, 23 kmöppnas i nytt fönster
11. Ulvörundan, 35 km.öppnas i nytt fönster
12. Ulvöarna och Mjältön, 46 km.öppnas i nytt fönster

Nätraåns kanotled

Nätraån är en smal, vacker och lugnflytande å med många krökar och få forssträckor - en kanotled för hela familjen.
Efter vårfloden är det dock tyvärr inte ovanligt att träd faller i eller över ån och kraftigt försvårar framkomligheten för kanotister. Det kan också hända vid andra tillfällen i samband med kraftiga regn eller stormar. Ta alltid kontakt med kommunens ansvarige om du är osäker över framkomligheten. Kom ihåg att all paddling sker på egen risk.

Leden sträcker sig från Skorped till Sidensjö vilket innebär en sträcka på ca 5 mil. Vanligtvis tar det 2-3 dagar att paddla om man driver med strömmen. Denna del av Nätraån är iordningställd med ett antal övernattningsstugor och vindskydd. I stugorna finns britsar för övernattning och kaminer för vedeldning.

Från Skorped rinner ån mestadels djupt nedskuren i ett skogslandskap med branta nipstränder, avbruten av uppodlade områden där stränderna är flacka.

Ån blir isfri någon gång mellan 20 april och 15 maj. Därefter går det att paddla hela sommaren. Vattenståndet är som lägst i mitten av juli och ibland måste man dra kanoten förbi vissa strömpartier.

Myreforsen är inte farbar. Ca 200 m uppströms Myreforsen finns en svårpasserad ström som vid vissa vattenstånd kan vara besvärlig att ta sig förbi. Man behöver endast bära kanoten en kort sträcka, upptagningsplats och stig finns.

Örnsköldsviks kommun är ansvarig för skötsel och underhåll av leden.

Under rubriken mer information finns en utskrivbar pdf med karta.

 

Sidan uppdaterades

2017-01-18

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Patrik Karlin
0660 - 785 93
Skicka e-post

Mer information

Nätraåns kanotledPDF

Kubbe kanotledöppnas i nytt fönster

Blogg om kajaktur i Höga kustenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster