Du är här:

Bäckfjärdens isbana 

Isbanan

En isbana på 3 kilometer finns i området med anslutning från Nyängets havsbad och Sommarhemmet. En mindre isbana för lek och spel med puck och klubba finns vid Nyängets havsbad. Där finns även ett vindskydd och bänkbord där du kan grilla och njuta av eget fika.
Aktuella lägesrapporter och information hittar du på Kultur & fritids Facebooksida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Mer information om isar och säkerhet på sjöar och hav.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Enkät

Just nu vill vi ha dina åsikter om hur banan borde utformas med mera. Svara på enkäten och hjäp oss att bli bättre! Enkät om Bäckfjärdens isbana

Skötsel

Isbanan plogas och hyvlas framförallt i början och slutet av veckan, även under lördagar och söndagar. Det kan ta längre tid att få banan åkbar vid speciella väderförhållanden, till exempel ymningt snöfall eller blåst.

Banan underhålls inte om temperaturen understiger minus 20 grader.

Säkerhet

Vi rekommenderar att du har en kompis med dig när du åker på isbanan och att du använder hjälm, isdubbar, knäskydd och handskar. Samhällsbyggnadsförvaltningen följer kontinuerligt upp isläget genom provborrningar längs de isbanor som plogas upp.Utanför isbanorna utförs ingen kontroll av isens tjocklek och därför kan inte Samhällsbyggnadsförvaltningen ta ansvar för säkerheten utanför plogat område. På banan gäller att du åker i högervarv för att undvika olyckor. Hundar är tillåtna men ska hållas kopplade. Gående hänvisas till att gå i ytterkant av banan.

Vi ber alla att respektera att inte använda motorfordon på isbanan.

På informationssajten issakerhet.se hittar du bra råd och tumregler.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer information

Örnsköldsviks kommun har antagit en ny friluftspolicy som anger hur arbetet med friluftsliv ska bedrivas och utvecklas de kommande åren. I samband med det har kommunfullmäktige fattat beslut om att anslå en miljon kronor årligen till ett ”Friluftslyft” och i den satsningen ingår det att utveckla en isbana för friluftsliv och motion på Bäckfjärden.

Isbanan är ett samverkansprojekt mellan kultur- och fritidsavdelningen och trafik- och parkavdelningen där de förstnämnda har huvudansvaret för verksamheten.

Syftet är att erbjuda en vintermötesplats med möjligheter till skridskoåkning, sparkåkning och promenader i en naturskön miljö. I området finns Genesmons arkeologiska friluftsmuseum och ut mot havet och Världsarvet Höga Kusten har man en storslagen vy där man bland annat ser siluetten av Balesuddens naturreservat.

Sidan uppdaterades

2018-10-10

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Patrik Karlin
Kultur- och fritidsavdelningen
070-697 51 53
Skicka e-post