Skolavslutning – fest, frihet och tyvärr vissa risker

Snart är det sommarlov! För många ungdomar är skolavslutningen en efterlängtad kväll med kompisar och fest. Det kan såklart vara hur härligt som helst, men som alltid vid högtider finns det en risk att festandet går lite över styr. Särskilt om alkohol är inblandat. Här är några råd och tips till dig som förälder om hur du kan hantera den knepiga situationen runt tonåringar och alkohol.

Råd till dig som är förälder

1.Det är straffbart att köpa eller ge alkohol till ungdomar under 20 år.

2.Prata med din ungdom kring alkohol och narkotika. Det är inte alla ungdomar som dricker alkohol eller använder narkotika. Vilken attityd har din ungdom?

3.Prata med andra föräldrar och dela information och stötta varandra.

4.Genom att följa din ungdom till den plats där festen eller firandet ska äga rum, hålla kontakt under kvällen och hämta vid firandets slut så ser du till att din ungdom kommer hem på ett tryggt och säkert sätt.

5.När du får information om var en fest eller ett firande i offentlig miljö ska hållas, så tar vi på Socialarbetare för ungdomar och Polisen tacksamt emot tips. Tips från dig är till stor hjälp i vårt förebyggande arbete - för att din ungdom ska få det så tryggt och säkert som möjligt.

Alkoholfria arrangemang

För att bidra till ett roligt firande där alkohol och andra droger inte alls förekommer, har Brå (brottsförebyggande rådet) i samverkan med ideella ordnat UTSPARK 2018 för unga i åk 7-9 och i gymnasieåldern:

  • Archery Tag (pilbågsspel) i Strandparken helt gratis
  • Sommarens blötaste fest på Paradiset kl 18-22 till subventionerad entrékostnad.
  • Vardagsrummet (under Hotel Focus) håller öppet till midnatt.

Extra insatser för trygghet

Brå Örnsköldsvik mobiliserar sig lite extra under skolavslutningshelgen. Polis och ordningsvakter kommer att röra sig i centrum och med bil. Fler fältare än vanligt kommer att vara i tjänst och Vuxna på stan kommer att vara ute och prata med ungdomar. Har du information om var en fest eller firande i offentlig miljö ska hållas? Då får du gärna berätta det för Fältare (070-343 60 25 eller 073-275 10 89) eller polisen (114 14). På så sätt är du med i vårt förebyggande arbete så att din ungdom ska få det så tryggt och säkert som möjligt.

Aktuelltartikel publicerad av: Maria Isaksson

2018-06-05

 Kontakta oss

Birgitta Edin-Westman
Utvecklingsstrateg
073-274 62 83
E-post

Mer information