Du är här:

Ungdomskort i Örnsköldsviks kommun, gratis busskort till barn och unga

 

Så får du ditt ungdomskort

Här anmäler du att du vill ha ett ungdomskort.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Anmälan skickas elektroniskt in till kommunen och vid uppfyllda kriterier skickas Ungdomskortet till den sökande. Ta väl hand om ditt ungdomskort, samma kort gäller ända fram till sista december det år då du fyller 19 år.

Ungdomskortet gäller för alla barn- och ungdomar 7-19 år, som är folkbokförda i Örnsköldsviks kommun. Kortet gör att du kan resa gratis med linjelagd busstrafik inom hela kommunen, så mycket du vill.

Ungdomskortet ersätter det nuvarande skolkortet, vilket innebär att alla som idag redan åker med linjetrafik till och från skolan måste ansöka om det nya kortet. Du som åker med upphandlad trafik till och från skolan kan fortsätta göra det.

Kortet börjar gälla i samband med skolstart augusti 2016. Ungdomskortet delas ut på respektive skola.

Syftet med ungdomskortet är att skapa bättre rörlighet för ungdomar i kommunen och uppmuntra barn-och unga samt övriga familjemedlemmar att välja kollektiva trasportmedel. Målet är att resandet med kollektivtrafik ska fortsätta att öka, vilket är en viktig del i Örnsköldsviks kommuns arbete för hållbar utveckling i kommunen.

Giltighet och regler

Ungdomskortet är ett personligt färdbevis som gäller från 1 januari det år barnet fyller 7 år, till 31 december det år barnet fyller 19 år. Kortet gäller för obegränsat antal resor, alla dagar, året om på all linjelagd busstrafik (gäller inte kommersiell busstrafik och Norrtåg) inom hela Örnsköldsviks kommun.

Ditt namn och personnummer, förutom de fyra sista siffrorna, ska skrivas på etiketten på kortets baksida.

Om du har ett ungdomskort och flyttar ut från kommunen ska kortet skickas in till kommunen (se kortets baksida). Om du på något sätt missbrukar kortet kan ditt kort spärras.

Ungdomskort som skadas eller brutits sönder går inte att använda. Du bör därför undvika att böja kortet.

OBS! Du måste alltid ha med dig ditt ungdomskort när du ska åka buss. Om du inte har med dig ditt kort måste du betala för resan, se; Borttappat eller skadat kort. Berätta gärna för din/dina vårdnadshavare vad som gäller för ditt ungdomskort och hur viktigt det är att ha med sig kortet när du reser med buss.

Så fungerar det

Varje gång du kliver på bussen håller du upp ditt ungdomskort framför biljettmaskinen som automatiskt läser av kortet, det gäller även vid bussbyten. Du ska alltid ha med dig ungdomskortet när du åker buss.

Vid biljettkontroll ska du kunna visa upp en giltig legitimation. Barn i grundskoleålder klass 7-9 ska kunna visa giltig legitimation, Ungdomar i gymnasieålder ska kunna visa giltig legitimation och då gäller Postens ID eller bankernas ID. Om du inte kan uppvisa giltig legitimation har biljettkontrollanten rätt att beslagta kortet.

Undantag gäller för barn i grundskoleålder, klass 1-6, de behöver inte visa legitimation.

Borttappat eller skadat kort

Kortet är en värdehandling och gäller bara för dig. Det första kortet du får är helt kostnadsfritt, men tappar du bort kortet eller om det förstörs kostar det 100 kronor att få ett nytt.

Om du tappat ditt kort eller om det inte fungerar kan du anmäla det dygnet runt till kommunen via e-tjänst:

Här kan du beställa nytt ungdomskortlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

När du anmält att du tappat ditt kort, eller att det blivit förstört, kontrollerar kommunen uppgifterna. Det gamla kortet spärras och ett nytt kort beställs från Kollektivtrafikmyndigheten. Ersättningskortet skickas ut till din folkbokföringsadress tillsammans med en faktura.

OBS !                                                                                                                      Om kortet inte fungerar, utan synliga skador, ska kortet skickas eller lämnas till kommunens handläggare (se kortets baksida) för byte till nytt fungerande kort. Ingen beställning skall göras på E-tjänsten.

Du som är i grundskoleålder, klass 1-9, och tappat eller skadat ditt ungdomskort får resa till och från skolan för att ordna ett nytt kort. Du som idag har rätt till skolskjuts med linjetrafik kan låna ett skolkort (två resor/dag) på skolans expedition tills det nya kortet kommit. Övriga resor måste du betala för.

Du som är i gymnasieålder och du som inte går i skolan och tappat ditt ungdomskort måste betala dina resor till dess att du får ett nytt kort.

Trivsel och säkerhet

I bussar som har säkerhetsbälten ska dessa användas under hela resan. Det är inte tillåtet att ha skor på sätena. Du måste alltid följa förarens anvisningar. För att undvika olycksrisker ska du alltid sitta på din plats under resan. Det är inte tillåtet att äta korv, glass och liknande ombord på bussen. Det är naturligtvis inte heller tillåtet att dricka alkoholhaltiga drycker eller att röka ombord på bussen.

Kontakt

För mer information angående ungdomskortet och ansökan, kontakta Örnsköldsviks kommun via e-post ungdomskort@ornskoldsvik.se eller via telefon 0660-880 54.

För mer information angående bussarna, linjer och turer hänvisas ni till www.dintur.selänk till annan webbplats eller till Din Tur kundservice, telefon 0771-100 110.

Sidan uppdaterades

2017-01-30

Sidansvarig: