Är du orolig över att du dricker för mycket alkohol? Tar du droger och vill ha hjälp med att sluta? Har du en anhörig som du är bekymrad över?
Du kan få stöd och hjälp via kommunens behandlingsteam. Behandlingsteamet är en del av socialtjänsten.
Råd, stöd och behandling
Behandlingsteamet vänder sig till dig med ett riskbruk, missbruk eller beroende av alkohol och droger. Behandlingsteamet vänder sig också till anhöriga. Vi är en del av kommunens socialtjänst och arbetar med råd, stöd och behandling. Insatserna som erbjuds syftar till att stötta individen till önskad förändring.
Har du funderingar kring din alkohol/drogkonsumtion, eller är anhörig kan du vända dig direkt till behandlingsteamet. Behandlingsteamet erbjuder upp till fem stödsamtal utan biståndsbeslut och samtalen är kostnadsfria.
Vi arbetar med olika stödinsatser och strukturerade program. Strukturerad behandling som bedrivs vid Behandlingsteamet beviljas som ett bistånd via socialsekreterare. Exempel på sådan behandling är CRA, Återfallsprevention och HAP.
Vi som arbetar inom behandlingsteamet är socionomer och sjuksköterskor.
Anhöriga
När du lever nära någon med ett missbruk/beroende kan det finnas ett behov av att få prata om sin situation. Närstående beskriver ofta känslor av stress och oro, en trötthet och en förtvivlan. Situationen är ofta ansträngd och konfliktfylld. Känslan av skuld och skam kan växa sig stor och göra att du känner dig ensam.
Behandlingsteamet erbjuder dig stöd och information om anhörigproblematik. Vi erbjuder upp till fem samtal och de är kostnadsfria.
Psykosocialt stöd
Beroenderesursteamet (BERT) erbjuder psykosocialt stöd till personer över 18 år med en missbruks- eller beroendeproblematik. Teamet arbetar med fokus på att stödja och stärka individens egna resurser. Stödet är behovsprövat och beviljas som ett bistånd av socialsekreterare. Ansökan om detta stöd görs till socialtjänstens mottagningsgrupp.
Anmälan eller ansökan
Om du känner oro eller misstänker att någon far illa på grund av alkohol eller droger kan du lämna den informationen till socialtjänsten i form av en orosanmälan. Anmälan kan vara muntlig eller skriftlig och du kan vara anonym.
I vissa fall kan det finnas behov av vård vid behandlingshem. Ansökan om detta görs till socialtjänstens mottagningsgrupp.
Sidansvarig:
Kontakta oss
Behandlingsteamet
076-142 82 67
Skicka e-post till behandlingsteamet
Malin Schedin
Enhetschef
Skicka e-post
Mottagningsgruppen, vid orosanmälan
Telefontider:
Måndag, tisdag, torsdag och fredag 10-11:30 och 13:00-15:00.
Onsdag 13:00-15:00.
Social beredskap
Vid akuta situationer, all tid utanför kontorstid.
0660-888 07
Skicka e-post till mottagningsgruppen
Mail läses vardagar
07:45-16:30 (16 september-14 maj)
07:45-15:45 (15 maj-15 september)
Besöksadress
Storgatan 3B
891 33 Örnsköldsvik
Mer information
Öppna jämförelser missbruks- och beroendevård
Undersökningen görs varje år av Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Socialstyrelsen