Du är här:

Så kan du hjälpa flyktingarna

Så kan du hjälpa flyktingarna

Antalet personer som flyr situationen i sitt hemland är fortsättningsvis hög - även om antalet som kommer till Sverige har minskat. Då många vänder sig till kommunen med frågor om hur de kan vara till hjälp tipsar vi här om några möjligheter.

 • Det finns hjälporganisationer på plats – man kan skänka pengar till någon av dem.
 • I Örnsköldsvik kan du stötta ideell sektor som finns på olika orter, till exempel genom att ställa upp som volontär eller ge bidrag till den ideella aktörens verksamhet. På alla asylorter (Gideå, Björna, Långviksmon, Trehörningsjö och Mellansel) finns nätverk som stöttar de asylsökande.Det finns även olika föreningar såsom Sörliden Valla-föreningen som har verksamhet som kan passa ditt intresse. Mångkulturellt centrum i centrum samt ideellt drivna mångkulturella centra i Bjästa, Husum och Bredbyn kan också intressera. Även många andra ideella organisationer/föreningar/samfund är aktiva.
 • Om du är intresserad av att exempelvis hålla i svenska för asylsökande - kontakta studieförbund.
 • I den kommunala organisationen behövs:
  Goda män (uppdrag mot betalning). Kontakta överförmyndarens kansli 0660-887 08, 0660-885 97, 0660-882 09, 0660-881 73.
  Familjehem (uppdrag mot betalning). Kontakta familjehemsrekryteringen 0660-882 36, 0660-26 51 39.
  Flyktingfaddrar (ideellt). Kontakta integrationsenheten 073-270 49 38.
  Mångkulturellt centrum i Örnsköldsvik - delta i aktiviteter så att de nyanlända blir tryggare i svenska m.m. (ideellt arbete). Kontakta Mångkulturellt centrum 070 - 191 73 12.
 • Du kan även höra med skola och föreningar på din egen ort om du på något sätt kan hjälpa till.
 • Företag och offentliga aktörer kan erbjuda praktikplatser. Ideell sektor kan ta emot nyanlända i sin verksamhet så att de får en möjlighet att träna svenska.
 • Om du har lägenheter eller hus som du vill hyra ut till asylsökande - gå in på fliken fastighetsägare på migrationsverkets hemsida (www.migrationsverket.selänk till annan webbplats).

 

Du som vill ställa upp för dina medmänniskor har alla möjligheter att göra en värdefull insats. Flyktingar, likväl som andra barn och vuxna i din närhet, kan ha det tufft och omgivningens omtanke kan betyda mycket.

Sidan uppdaterades

2018-10-18

Sidansvarig: