Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Utflykt för äldre en lyckad satsning

Den 31/8 -2/9 bjöds äldre på de olika vård- och äldreboenden i kommunen på utflykt till EFS anläggning i Prästänget, där de fick njuta av det stadsnära friluftslivet. Bakom initiativet låg välfärdsförvaltningen, kultur och fritid samt kommunens politiker som beslutat att prispengarna på 50 000 kronor, som kommunen fått för utmärkelsen Sveriges friluftskommun 2015, skulle finansiera aktiviteten. I arrangemanget deltog även SFK Storfiskarna och Nedre Moälvens fiskevårdsområde. På Prästänget vackra strandnära läge fick de äldre uppleva en dag fylld av olika aktiviteter som tipsrunda, flottfärd och fiske. Alla dagar kommer det även hästar som de äldre fick klappa, så att gamla minnen väcktes till liv. Dessutom fick gästerna njuta av utomhuslunch med surströmming eller köttbullar på menyn till toner av Lennart Höglunds dragspel som skapade en riktig skärgårdsstämning, där det bjöds upp till dans

Några röster från arrangemanget:

– Vad roligt att de arrangerar en sådan här fantastiskt dag för oss. Vi har så trevligt här, sade Anna Lena Hamfors, en av alla nöjda besökare.

– Vi har fått många positiva omdömen av de som kom. Tacksamma för att bara få vara ute i den vackra omgivningen. Även om de inte kunde delta fysiskt i alla aktiviteterna, så tyckte många att det bara var härligt att titta på, säger Gunvor Wikman, aktivitetsledare på Träffpunkten, Örnsköldsviks kommun.

Två förväntansfulla besökare var bröderna Lindström.
– Jag ser fram emot att få fiska efter lunchen, jag gillar verkligen att fiska säger Bernt.
– Jag tycker det ska bli hemskt trevligt att få åka flotte. Det är ju så fint väder, säger brodern Lars.

– Dessa tre dagar har varit inspirerande. Cirka 270 äldre har fått komma ut i det fria och fått njuta av den härliga naturen, deltagit i aktiviteter och umgåtts med varandra, Bosse Edman, kultur och fritid.

– Det är viktigt att vi satsar på tillgängliga och trevliga utemiljöer för våra äldre, säger Anna Sundberg, Kultur- och fritidsnämndens ordförande.


Aktuelltartikel publicerad av: Per-Olof Sedin

2015-09-29