Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

TÄNK OM - tips till tonårsföräldrar inför valborg

Hej förälder!
Nu närmar sig valborg, ett tillfälle där risken finns att många tonåringar kommer i kontakt med alkohol. Vi vill därför påminna dig som är tonårsförälder om vikten med tydlig gränssättning och att snacka med din ungdom om alkohol. Dina synpunkter gör skillnad och tillsammans kan vi göra årets välkomnande av våren till en trygg och trevlig tillställning.

Inför valborg arbetar Örnsköldsviks kommun, i samarbete med Polisen, med den nationella informationskampanjen TÄNK OM. Vi finns utanför Systembolaget tisdag till torsdag eftermiddag denna vecka. Kampanjen ger dig som förälder fler argument att säga nej till alkohol till din tonåring.

Det övergripande målet för TÄNK OM är att minska tillgängligheten av alkohol för tonåringar genom att få dig som förälder att:

  • förstå riskerna med en tidig alkoholdebut
  • inse vikten av en tydlig gränssättning, normer och värderingar kring alkohol
  • aktivt avstå från att köpa ut alkohol till ungdomar under 20 år
  • känna till att kompisar och kompisars syskon är den största enskilda källan till alkohol för tonåringar

Fem tips för tonårsföräldrar

1. Var tydlig med vad du tycker är okej eller inte i er familj. Barn som är väl medvetna om sina föräldrars inställning och förväntningar, lever lättare upp till dem. Ett bestämt förhållningssätt kring alkohol hjälper även äldre syskon att sätta gränser gentemot yngre, exempelvis att vägra köpa ut.

2. Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester, alkohol, tider m.m. Gemensamma regler är lättare att hålla, samtidigt som de gör argument som att ”alla andra får” verkningslösa.

3. Förklara vad du är rädd ska hända om ditt barn dricker alkohol. Som tonåring mår man bra att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.

4. Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att till exempel köpa ut, blir förstås nöjd för stunden men innerst inne misstrogen mot föräldern. Den förälder som både varnar och köper ut ger motstridiga signaler.

5. Inse din stora betydelse. Tonåringar bryr sig mycket om vad deras föräldrar säger – även det inte verkar så i stunden.

Trevlig valborg önskar Örnsköldsviks Kommun!

Läs mer på www.tankom.infolänk till annan webbplats

TÄNK OM är en antilangningskampanj som riktar sig främst till dig som är tonårsförälder. Den kommer att pågå under hela året men särskilt vid tillfällen då alkoholkonsumtionen för våra ungdomar är som störst: valborg, skolavslutningen, höstlov, Halloween och nyår.

Länk till webbsidan Tänk om

Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2015-12-22

 Kontakta oss

Fältgruppen
Skicka e-post till fältgruppen
Fältgruppen på Facebook
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vuxna på stan

Föräldrastödstelefon
0660 - 885 85
tisdag 09:00 -11:00

För mer information om kampanjen TÄNK OM, kontakta:

Linda Wernersson
Vik. Samordnare för drogprevention
Örnsköldsviks kommun
Skicka e-post

073-042 86 71

Birgitta Edin-Westman
Folkhälsoutvecklare
Örnsköldsviks kommun
tel: 073 - 274 62 83
Skicka e-post