Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Kulturskaparna bjöd på inlevelsefull teater

Kuturskaparnas skådespelare

Som avslutning på terminen gav Kulturskaparna-Teater vid Örnsköldsviks folkhögskola en extraföreställning av sin uppsättning Cyrano de Bergerac för kommunstyreslens förtroendevalda. Och det var en imponerad publik som fick ta del av en fin föreställning.

”En för alla – alla för en” är en återkommande replik i Kulturskaparnas iscensättning. Det ligger mycket symbolik i det uttrycket. Skådespelarna, som alla har ett begåvningsmässigt funktionshinder, kliver självständigt ut på scenen, agerar med bravur och stöttar varandra på olika sätt. En liten knuff när det är dags för en replik eller att helt sonika ta medspelaren i handen och leda honom eller henne rätt. Med humor, inlevelse och kreativt rimmade repliker bjuder ensemblen sin publik på en varm och underhållande föreställning.

Nöjda med sina insatser var också aktörerna, både de som deltagit i Kulturskaparnas tidigare uppsättningar och de som var med för första gången.

– Man måste ta det lugnt och inte stressa men det är roligt att spela inför publik. Jag vill gärna spela teater fler gånger, säger Christian Isberg, en av debutanterna som klev direkt in i en av de bärande rollerna.

Föremålet för allas kärlek, den vackra Roxanne, spelades av Emma Norman.
– Jag hade en jättebra roll men jag blev lite ledsen i scenen där Cyrano dog, berättar Emma.

Fler av de andra aktörerna berättar att de också lever sig in i berättelsen.

– Det är inte är på riktigt men publiken tror att det är på riktigt, förklarar Peter Sundlöf som spelar prao i bageriet.

– Just förmågan att sätta sig in i andras känslor och situationer är något som våra deltagare kan ha extra svårt med och därför får jobba mycket med när föreställningarna växer fram. Våra projekt bygger ofta på svåra men viktiga teman, berättar Kristina Stålnacke, en av lärarna på Kulturskaparna.

Samarbete är ett annat område som blir naturligt att öva när en pjäs ska sättas upp. Men inför föreställningen sitter allt på plats och sammanhållningen tycks också vara en grundbult för ensemblen.

– Det är roligt att göra något gemensamt och teater håller ihop hela gänget, avslutar pjäsens Cyrano, Tomas Hasselström.

Fakta
Kulturskaparna – Teater är en verksamhet inom Örnskölsviks folkhögskola. Verksamheten vänder sig till personer med begåvningsmässiga funktionsnedsättningar. Bland deltagarna finns även personer som har Kulturskaparna som en del av den dagliga verksamhet de erbjuds via kommunen enligt Lagen om Stöd och Service.


Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2015-06-05