Näringslivsnytt februari 2018

Framtidens stjärnor skapas i Örnsköldsvik

De har skrivit musik till Zara Larsson, Miriam Bryant och Måns Zelmerlöw. Musikmakarna i Örnsköldsvik är på frammarsch. Nu närmast ska de ta hand om Melodifestivalens artister och inte mindre än fem bidrag i den svenska uttagningen har kopplingar till utbildningen. Melodifestivalen närmar sig. Musikmakarna med grundaren och rektorn Ulla Sjöström i spetsen gör sig redo.

- Vi är med under Melodifestivalen i Örnsköldsvik i allra högsta grad. Våra studenter i årskurs ett är värdar för bland annat artisterna och tävlingsproducenten Christer Björkman. Det är nyttigt för dem att se hur ett så stort arrangemang går till, säger Ulla Sjöström och fortsätter:

- Det är ett glatt jippo. Den fyller också en viktig funktion genom att bygga musikaliska broar.

När den eftergymnasiala utbildningen Musikmakarna bildades för 20 år sedan var drömmen att slå nationellt.

- Nu är vårt mål att erövra världen, säger Ulla Sjöström.

Och den är på god väg. Mycket tack vare hårt arbete, branschförankring, ett unikt koncept och betydelsefulla kontakter. Likaså ett medvetet strategiskt arbete kring mångfald och jämlikhet.

- Bara de bästa söker sig till oss. Av 230 sökande tar vi in 30. Nivån är hög på samtliga.

Under den tvååriga låtskrivarutbildningen utbildas eleverna av de allra bästa i branschen från Sverige, men också från utlandet. Musikmakarna är inte länge en anonym utbildning utan har under årens lopp gjort sig känd i omvärlden. De bästa ambassadörerna är eleverna.

- De lever sin dröm hos oss. När de är klara med utbildningen sprids deras låtar ut i världen och uppmärksamhet väcks kring dem. Det är ofta jag får samtal från kända musikbolag och förlag som frågar efter olika personer som gått hos oss, säger Ulla Sjöström.

En av de nu mest kända före detta eleverna är Anna Kornelia. Hon har tidigare jobbat som manager till Ace Wilder men driver i dag det framgångsrika musikbolaget BLNK tillsammans med Fredrik Häggstam. De som är knutna till bolaget är bara före detta elever från Musikmakarna. En annan tidigare elev är den numera internationellt kända artisten och låtskrivaren Shy Martin. Hon och artisten Mike Perry slog igenom våren 2016 med låten ”The ocean” som toppade listorna.

- Jag hade nog inte varit i musikbranschen i dag om det inte vore för Musikmakarna. Den öppnade alla möjliga dörrar och jag fick möjlighet att träffa hela musikbranschen under kort tid, säger Anna Kornelia. Den gav mig också en trygghet. Här är inte bara fokus på musik utan även på människan, på det personliga planet.

Många uppmärksammade låtar har producerats av eleverna under årens lopp, inte minst till Melodifestivalen och Eurovisionsfestvialen.

- Generellt har vi haft med 10 till femton låtar varje år. Det är svårt att säga ett exakt antal då en del tävlar för andra länder, säger Ulla Sjöström.

I årets svenska Melodifestivaluttagningar återfinns fem låtskrivare från Musikmakarna i fem låtar, fyra av låtskrivarna är tidigare Musikmakare och en är innevarande andraårsstudent på skolan.

Just nu ser framtiden mycket ljus ut för utbildningen då den beviljats ytterligare tre nya intag av Yrkeshögskolan.

- Om man vill vara i musikbranschen finns det ingen bättre väg. Många av oss kommer från små städer, nu är vi en del av branschen, säger Fredrik Häggstam.

- Jag tror att en stor del av skolans framgång är att den är just här. I Stockholm händer saker hela tiden, och man splittras. Här är fokus där fokus ska vara, säger Anna Kornelia.

Bildtext: Fredrik Häggstam och Anna Kornelia, tidigare elever på Musikmakarna som nu driver det framgångsrika musikbolaget BLNK. Här tillsammans med Musikmakarnas grundare Ulla Sjöström

Sidan uppdaterades

2018-09-18

Sidansvarig: