Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Välbesökt yrkesmässa för kommunens nior

Elever från Alneskolan på yrkesmässa

-Yrkesmässan är ett bra sätt att få veta mer om lika jobb, tyckte Fia Andersson, Linnea Danemyr och Rebecka Andersson som alla går på Alneskolan. De kom till mässan med framtidsplaner om att bli skådespelare, astrofysiker och arkeolog.

Hockeyproffs var ett av få yrken som inte fanns representerade när årets yrkesmässa slog upp portarna i Fjällräven center. Kommunens niondeklassare fick möjlighet att bekanta sig med mer än 100 yrken, representerade av medarbetare från ett femtiotal arbetsgivare i kommunen.

Dagen startade med en uppskattad yrkesmodevisning där ungdomarna gavs ett smakprov på olika branscher som fanns på plats i de olika montrarna. Produktionsplanerare, elreparatör, mjölkbonde, undersköterska, polis, skogskonsulent, makeup-artist, brandman, betongarbetare, CNC-operatör var några av de yrkesrepresentanter som passerade på ”catwalken”.

Det blev en dag fylld med information och möjligheter. Vissa elever kom till mässan med en klar uppfattning om framtida karriär medan andra höll många vägar öppna. Oavsett hur säkra eller sökande eleverna var, förmedlade dagens föreläsare, Jerry Engström från Friluftsbyn i Skule, ett budskap alla kunde ta till sig. "Det viktigaste är att man vågar börja någonstans och sedan vågar ändra sig om det inte känns rätt".

Yrkesmässan arrangerades av Destination Jobb som är ett samverkansprojekt mellan skolan och arbetsgivare i Örnsköldsvik. Förutom niondeklassarna, som hade mässan som obligatoriskt inslag, var mässan även öppen på frivillig bas för gymnasieelever och unga arbetsökande upp till 24 år.


Yrkesmodeller på scenen

Medarbetare från en mängd olika arbetsgivare och branscher fanns på plats för att berätta om sina jobb och svara på ungdomarnas frågor.

Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2015-10-14