Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Spännande samarbete mellan skolan, Knightec och Domsjö fabriker

Elever från Sörlidenskolan i en workshop på Knightec om hur man programerar ljusdioder.

Elever från Sörlidenskolan i en workshop på Knightec om hur man programerar ljusdioder.

Förra veckan gick startskottet på ett samarbete mellan skolan, Knightec och Domsjö fabriken. Konceptet är framtaget av Knightec som sedan tidigare har ett lyckat sammarbete med Rinkebyskolan i Stockholm. Projektet Hållbara Företag på Örnsköldsviks kommun står som initiativtagare och samordnare.

— Vi fick ta del av ett youtube-klipp som visade Knightecs satsning med Rinkebyskolan och vi kände direkt att det här är något vi måste få till här i Övik, berättar Lisa Edin, projektledare Hållbara Företag.

Planeringen har gått snabbt, i juni tidigare i år inledde Hållbara Företag de första samtalen med Knightec och sedan dess har Domsjö fabriker hakat på. Sörlidenskolan blev utvalda att delta och elevernas läroplan har uppdaterats och de har planerade aktiviteter under hela läsåret kopplat till samarbetet.

— Det är fantastiskt roligt att se hur näringslivet och skolan på en så kort tid kraftsamlar och skapar möjligheter för vår framtida arbetskraft, säger Helena Näsström, Hållbara Företag.

Under en inspirationsdag den 21 oktober fick Sörlidenskolans 9:or besöka Knightec och prova på att ”jobba” som ingenjörer. Ett gediget schema hade tagits fram där eleverna fick cirkulera mellan fyra stationer med fokus på CAD, elektronik, konstruktion och diskussion. Uppgifterna var allt ifrån att programera ljusdioder, bygga papptorn till att rita upp ett 3D-glas i ett CAD-program. I flera av övningarna låg fokus på samarbete, bland annat i stationen där eleverna hade 15 minuter på sig att med pappersark och sin egen kreativitet bygga ett så högt torn som möjligt. Mona, Rosie, Ali, Filip och Antonio var en av grupperna som under kvällen lyckades bygga det högsta papperstornet.

Här bygger eleverna papperstorn.

Samarbete var nyckeln på en av stationerna där eleverna skulle bygga det högsta papperstornet.

— Vi testade olika sätt att bygga på i början men det funkade inte så bra, tillslut så hjälptes vi åt att hitta en gemensam lösning, berättar Mona.

Det blev en mycket lyckad kväll för både företaget och deltagarna, vilket bådar gott för det fortsatta samarbetet som nu kommer pågå i, till en början, tre år. En förhoppning är att fler företag ska vilja vara med och starta upp samarbeten med fler skolor.

Syftet med satsningen är bland annat att höja kunskapen och intresset för teknik bland kommunens unga. Nästa aktivitet för niorna blir en inspirationsföreläsning på skolan, därefter ett besök på Domsjö fabriker i början på nästa år.

Aktuelltartikel publicerad av: Susanna Domeij

2015-10-26

 Kontakta oss

Vill veta mer om konceptet? Kontakta:

Helena Näsström
0660 - 884 22
Skicka e-post