Knightecs konferens ger ringar på vattnet för Örnsköldsvik

Knightec har rötterna i Örnsköldsvik och är ett tjänstebolag specialiserade på produkt- och tjänsteutveckling inom områden som rör energi, hållbarhet och cybersäkerhet. När det var dags för företagets årliga konferens föll valet av plats på Höga Kusten och Örnsköldsvik.

– Vi såg fantastiska möjligheter att skapa något unikt, minnesvärt och hållbart i Höga Kusten. Därför behöver man inte alltid åka utomlands och tro att det är bättre där, konstaterar Jens Kallin, Chief Marketing Officer på Knightec.

Över 800 personer totalt deltog i lördagens workshop i Hägglunds Arena.

Över 800 personer totalt deltog i lördagens workshop i Hägglunds Arena.

Det blev två händelserika dagar i mitten av september för företaget Knightec med aktiviteter, workshops, utbyten med kunder och inte minst storartade naturupplevelser. Efter inledande lunch på Skuleberget följde en mängd olika aktiviteter som klättring, vandring, trail-löpning och konstnärer i naturen. Lokala krögare, med råvaror från närområdet, stod för middag innan kvällen avslutades med umgänge och uppträdanden.

– Vi var 750 personer som reste till Höga Kusten från tolv olika platser. Hela Skuleberget kom till användning under den första dagen istället för att vi enbart skulle varit i en traditionell konferenslokal, eller i en storstad, berättar Kallin.

Lördagens huvudlokal var Hägglunds Arena där anställda först samlades tillsammans med kunder, partners, kommunrepresentanter och inbjudna gäster som affärsgurun Kjell A Nordström, AI-forskaren Rickard Solberg, politiker Maud Olofsson och Traton Groups Catharina Modahl Nilsson. Där efter blev det workshop, och det en av landets största i sitt slag. Fem företag fick komma in med skarpa case som medarbetarna i grupper jobbade kreativt med under tre intensiva timmar, för att sedan presentera lösningar på.

– Vi måste vara relevanta för våra kunder och vill därför alltid bjuda in duktiga människor med ett utifrånperspektiv. Genom att förena våra krafter lyckades vi skapa ett program som inte bara erbjöd besökarna en enastående naturupplevelse, utan även gav möjlighet att ta del av insikter från några av branschens mest inflytelserika personligheter. Talarna delade en gemensam egenskap – modet att vara pionjärer, att utforska det okända och att utmana etablerade normer, berättar Kallin.

 

Genom att förena våra krafter lyckades vi skapa ett program som inte bara erbjöd besökarna en enastående naturupplevelse, utan även gav möjlighet att ta del av insikter från några av branschens mest inflytelserika personligheter.

Förutom Skuleberget och Hägglunds Arena, där även den avslutande galamiddagen ägde rum, använde Knightec i stort sett varje tillgängligt hotellrum i Örnsköldsvik under helgen och en stor mängd lunchrestauranger under lördagen.

– En unik del av Knightecs konferens var det stora antalet deltagare och där fick vi bevis för att den plattform vi skapat i regionen klarar av det. Som ringar på vattnet har det här även inneburit nya förfrågningar av stora konferensen till Örnsköldsvik, vilket givetvis är väldigt positivt, berättar Marlene Jonasson Bolstad, näringslivsutvecklare på Örnsköldsviks kommun.


– Oron fanns givetvis inför researrangemanget, vädret, men även om att 800 personer kanske skulle vara lite många. Men allt blev över förväntan och mixen blev unik mellan naturen och föreläsarna, workshops och andra festligheter på en och samma plats. Alla var otroligt hjälpsamma och nyckeln till att det fungerade var att leverantörer, kunder, näringsliv, kommunerna och alla lokala förmågor arbetade tillsammans, avslutar Jens Kallin.

Evolve symbol

Stark tillväxt för cleantech-företag från Örnsköldsvik

Järven Ecotech och Tecomatic Entreprenad har gått samman i ett nytt bolag under namnet Tecomatic. Verksamheten stannar i Örnsköldsvik där företaget har rötter sedan drygt 50 år tillbaka. – Vi har en stark tilltro till regionen och god industrisamverkan i Örnsköldsvik, med mindre tillverkare på orten som sluter upp när vi behöver hjälp, berättar Emil Eriksson, regionchef för vattenrening i region norr.

Starkare arbetsmarknad än någonsin i Örnsköldsvik

Arbetsmarknaden är stark i Västernorrland där Örnsköldsvik och Ånge är platserna där arbetslösheten minskat mest. Sedan maj 2023 ligger även länet under riksgenomsnittet gällande arbetslöshet. – Mycket är naturligtvis kopplat till bristen på kompetens hos företag som söker arbetskraft. Men arbetslösheten har gått ner hos alla våra prioriterade grupper, vilket är glädjande, berättar Erik Borg, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen Västernorrland.

Ny pilothall klar – lockar forskare från hela världen

För fyra år sedan fick det statliga forskningsinstitutet RISE 350 miljoner kronor för att utveckla det centrum för bioekonomi som redan etablerats i Örnsköldsvik. Pengarna har använts till att bygga en ny pilothall på Domsjöområdet, där High Coast Innovation Park samlar företag och forskare som tar fram nya produkter och användningsområden för biomassa från skogsindustrin.

Naturkompaniet dubbla prisvinnare för hållbarhet

Naturkompaniets outlet i Örnsköldsvik har under flera år varit en av de största turistmagneterna för shopping i Höga Kusten. Som koncern fick Naturkompaniet nyligen ta emot priset ”Årets medvetna butik 2023” för sitt hållbarhetsarbete och är även fortsatt i topp i Sustainable Brand Index. – Naturligtvis är det jättekul att vi uppmärksammas, vi sätter stor stolthet i att jobba långsiktigt och hållbart, säger Naturkompaniets vd Henrik Hoffman