Trivsamt och välkomnande på Rosenbacken

Rymliga balkonger vetter mot älven.

Rymliga balkonger vetter mot Moälven. Fasaden mot gatan får burspråk. Ljusinsläppen är många.

Rosenbacken, det blev namnet på det nya vård- och omsorgsboendet i Själevad. Högtidlig invigning hölls i april och verksamheten inklusive café, träffpunkt och Örngruppens dagverksamhet är nu i full gång. I princip alla 90 lägenheter är tagna i anspråk och hyresgästerna har börjat finna sig tillrätta.

Tekniken ligger i framkant. Hyresgästerna har tillgång till trådlöst internet. Digitala lås och personligt programmerade kodbrickor ger de boende tillträde till gemensamma utrymmen i och utanför huset samtidigt som den egna lägenheten inte kan öppnas av andra hyresgäster.

– Vi vill att Rosenbacken ska vara en så öppen och tillgänglig miljö som det bara går utan att ge avkall på de boendes trygghet. Vi vill uppmuntra självständighet och aktivitet. Våra boende och besökare ska kunna mötas i olika sociala miljöer, till exempel på caféet, träffpunkten eller i trädgården, säger enhetschef Cecilia Wackerberg.

Vävstol

För den som vill aktivera sig på egen hand finns till exempel vävstolor, motionscyklar och bibliotekshörna. Dessutom erbjuder Träffpunkten ett flertal aktiviteter.

Lokalerna är luftiga och har rejäla ljusinsläpp samt stora balkonger mot älven. Kommunens konstintendent skapar ytterligare trivsamhet genom att placera ut konst i de gemensamma lokalerna.

– Ett jätteroligt jobb men också en utmaning att hitta ”något för alla”, säger Nina Tenskog, konstintendent. 

Bildväv av Ingrid Södersten
Nina hänger konst

Konstintendent Nina Tenskog placerar ut konst på Rosenbacken. Bildväven til höger är skapad av den lokala konstnären Ingrid Södersten.

Ljusinsläpp via fönsterväg mot cafédelen som har full takhöjd.

Ljusinsläpp via fönsterväg mot cafédelen som har generös höjd till tak.

Febrilt arbete råder även runt byggnaden. Gamla Rosenborg rivs för att ge plats åt Rosenbackens huvudentré. Samtidigt förbereds en av de uteplatser som vetter mot älven. Där blir det bland annat boulebana, damm och en pergola.

Rosenbackenexteriör

När allt är klart kommer Rosenbacken att få trevliga uteplatser mot grönområde och Moälven.

Text och foto: Elisabet Bårman

Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2018-07-11

 Kontakta oss

Nolaskogs redaktion
Skicka e-post 

eller ring kontaktcenter
0660 - 888 00.

Mer information