Örnsköldsviksguiden

En guide för besökare

Meny

Naturen

Hela årets friluftskommun. Naturen i Örnsköldsvik bjuder på upplevelser i det stora och det lilla. Här finns skogsklädda vidder, fiskrika sjöar och älvar, havsfjärdar och vikar som skär in i landet, karakteristiska klippor av röd nordingrågranit. Platser där du kan njuta av frisk luft och stillhet eller möta ett hisnande äventyr i nära vildmark. Här finns en mångfald av djur och växter och en del av Höga Kusten är världsarv sedan november 2000.

Örnsköldsvik har utsetts till Sveriges Friluftskommun 2016, 2015 och 2011. Utmärkelsen Sveriges Friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges fritids- och kulturchefsförening i syfte att uppmuntra kommunernas friluftslivsarbete.

Läs mer om Örnsköldsviks friluftsliv på kommunens hemsidaöppnas i nytt fönster

Naturnära höjdare

Örnsköldsvik är omgivet av de två stadsbergen Varvsberget och Åsberget. Båda erbjuder en vidunderlig utsikt, och vid Varvsberget ligger naturreservatet Hörnsjön med en trevlig motionsslinga runt sjön och ett utegym. På Varvsberget ansluter man till Höga Kustenleden. Här finns också nio leder för terrängcykling med mountainbike (freeride), backhoppnings- och utförsåkningsanläggning och restaurang. Till Varvsberget finns också en lift som går vissa tider på året. På Åsberget finns Gula leden. Dessa berg kan man nå genom att promenera från Örnsköldsviks centrum.

Fiske

I Fiskeguiden, som drivs av Örnsköldsviks kommun, hittar du det mesta för att få en bra fiskeupplevelse i Örnsköldsvik. Här finns information om fiskevatten med fakta, kartor och kontaktpersoner till alla Örnsköldsviks fiskevårdsområden. Du kan läsa mer om olika typer av fiske och få tips på när, var och hur.

Här kan du ta del av Fiskeguidenöppnas i nytt fönster

Centrumnära badplatser

I Örnsköldsviks kommun finns många fina badplatser där du kan svalka dig under sommaren. Några centrumnära badplatser är bland annat Nyängets havsbad, och Gullviks havsbad.

Läs mer om havsbad på kommunens hemsida.öppnas i nytt fönster

Vandring

I närheten av Örnsköldsviks stad finns många fina vandringsleder, bland annat:

Höga kustenledenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Gula ledenöppnas i nytt fönster
Arnäsledenöppnas i nytt fönster

Kanot och kajak

I Örnsköldsviks finns det mesta en kräsen kanotist kan önska. Stilla slingrande åar, rykande och rytande forsar, större sjösystem och en brant kust med öar, holmar och skär. Vill du hyra canadensare kan du vända dig till till exempel Själevads friluftscentrallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, en mötesplats med aktiviteter, café och uthyrning vid Moälvens strand i närheten av E4.

Läs mer om kanot och kajak på kommunens hemsidaöppnas i nytt fönster

Fiske- och friluftsområden för dig som har begränsad rörlighet

Här hittar du en lista på sjöar/vattendrag där det finns bryggor och toaletter anpassade för rullstolsburna. Efter varje plats finns en kontaktperson som kan lämna mer information

Läs mer på kommunens hemsidaöppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterades

2018-06-15

Sidansvarig: