Du är här:

Nätverk och vänorter

Äänekoskii i Finland, Hverargerdi på Island, Brande i Danmark Sigdal i Norge och Tarp i Sydslesvig Tyskland utgör tillsammans med Örnsköldsvik en vänortskedja. De flesta kommuner i Norden ingår i liknande kedjor. På det sättet har tusentals människor fått nya vänner i grannländerna.

I kommunens pågående vänortsamarbete ingår såväl officiella kommunala kontakter som kulturkontakter i form av föreningskontakter eller individuella vänskapsrelationer. Det nordiska vänortsamarbetet vilar på en gemensam språkförståelse, gemensam historia och en gemensam kultur. Det nordiska vänortssamarbetet har ingen motsvarighet i världen.
 
För att olika intressen ska kunna samordnas och för att styra kostnaderna för vänortssamarbetet har Örnsköldsviks kommun installerat en vänortskommitté. I Vänortskommitténs uppgifter ingår bl.a. att fatta beslut om bidrag till föreningar, organisationer, enskilda m.m. till aktiviteter som bedrivs inom ramen för kommunens långsiktiga vänortskontakter. Vanligtvis handlar det om mindre bidrag för omkostnader i samband med resor till och från en vänort.
 
För mer upplysningar om vänortskommitténs verksamhet tag gärna kontakt med vänortskommitténs sekreterare, se kontaktuppgifter till höger.  

Sidan uppdaterades

2014-11-07

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Lars Söderlind
sekreterare, vänortskommittén
0660 - 785 90
Skicka e-post

Mer information

Vänorter:

Äänekoski stad
SF-44100 ÄÄNEKOSKI
FINLAND
www.aanekoski.filänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hveragerdi Hreppur
IS-108 HVERAGERDI
ISLAND
www.hveragerdi.islänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Brande kommun
DK-7330 BRANDE
DANMARK
www.brande-turist.dklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sigdals kommun
Kommunstyrelsen
N-3350 PRESTFOSS
NORGE
www.sigdal.kommune.nolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Övriga utländska kontakter
Ota City (Japan)
Otepäälänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Estland)