Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Beviljat stöd till fibernätutbyggnad i Anundsjö

Ytterligare ett område i Örnsköldsviks kommun får nu bidrag för att bygga fibernät. Det är byanätföreningen Södra Anundsjöån som beviljas ca 6,4 miljoner kronor och som nu kan ta nästa steg för förverkligandet.

Byanätsamverkan i Örnsköldsvik är ett samarbete mellan Örnsköldsviks kommun och byanätföreningar för att nå kommunens mål om tillgång till fiber för alla. Örnsköldsviks kommun stöttar med analys, information och bidragsansökan och Övik Energi bygger de ortssammanbindande nät som sedan byarna kan koppla in sig på.

Inom ramen för Jordbruksverkets landsbygdsprogram har länsstyrelsen nu alltså beviljat bidrag för byggandet av fibernät för byanätsföreningen Södra Anundsjöån. Beslutet betyder att drygt 204 hushåll och 159 arbetsplatser på landsbygden kring Anundsjö kommer att få möjligheten att ansluta sina fastigheter till fibernät med hjälp av Landsbygdsprogrammet.

Intresset för fiber är stort i områdena:
- Äntligen har vi blivit beviljade bidrag, det känns helt underbart. I en tid där allt mer görs över internet, vare sig man är företagare eller privatperson så behövs en snabb och stabil uppkoppling och då vissa delar av vårt område redan tappat kopparnätet och är beroende av det mobila nätet så känns det extra kul att vi tagit ett steg närmare att få fiber, säger Frida Bylund som är ordförande i Södra Anundsjöåns fibernätförening.

Kommundirektör Magnus Haglund är glad över beslutet.

- Vi fortsätter på den inslagna vägen med byanätsamverkan för att nå kommunens mål att 90 procent av alla hushåll och företag skall ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s, säger Magnus Haglund.

 

Aktuelltartikel publicerad av: Helén Sahlin

2016-12-14

 Kontakta oss

Håkan Gunnarsson
tf affärsområdeschef Elhandel och fibernät
Övik Energi AB
073-270 98 01

Sture Andersson Projektledare byanäts-samverkan
Örnsköldsviks kommun
0660-881 84