Företagarens ansvar

Egenkontroll

Du som företagare har ansvaret för de produkter ditt företag tillverkar och säljer. Det är viktigt att du har den kunskap som behövs för livsmedelshanteringen och kan reglerna som påverkar ditt företag. Konsumenter ska inte riskera att bli sjuka av farliga bakterier eller allergiframkallande ämnen som inte finns deklarerade i innehållsförteckning eller på märkning.

För att ha bra kontroll över din livsmedelshantering behöver du ha tagit fram arbetssätt, rutiner, för olika områden i din verksamhet. Ett antal grundläggande rutiner måste finnas hos alla livsmedelsföretagare. I vissa hanteringssteg och områden kan du behöva skriva ned, dokumentera, resultat av de mätningar och kontroller du gör i din verksamhet, t.ex. temperaturer eller rengöringskontroller. Det är viktigt att din egenkontroll alltid är anpassad efter den verksamhet som du bedriver.

Det är viktigt att du som livsmedelsföretagare är medveten om vilka risker som finns i din verksamhet och hur du förebygger dessa, glöm inte bort att i din egenkontroll även ta med hur fel och brister som eventuellt uppstått ska avhjälpas. Risker och hälsofaror kan vara allt från mikrobiologiska och allergena till kemiska och fysikaliska, t.ex. bakterier, allergiframkallande ämnen, bekämpningsmedelsrester och glas- och metallbitar.

Matförgiftning

Om en gäst/kund hör av sig till dig med misstanke om att ha blivit sjuk av någonting de ätit är det viktigt att du som företagare och/eller din personal vet hur situationen ska hanteras. En del i en sådan hantering bör vara att kontakta miljö- och hälsoenheten som kan hjälpa till med provtagning. Detta gör det möjligt att ta reda på om det är maten som gjort att gästen/kunden blivit sjuk och i så fall förhindra att fler drabbas.

Om du (privatperson) misstänker att du drabbats av matförgiftning kan du läsa mer här.

Mer information

Sidan uppdaterades

2017-10-31

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Eva Sundqvist
Miljöinspektör
0660-887 76
Skicka e-post

Minna Kraatari
Miljöinspektör
0660-887 32
Skicka e-post

Karin Lindmark
Miljöinspektör
0660-880 58
Skicka e-post

Viktoria Söderlind
Miljöinspektör
0660-887 24
Skicka e-post