Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Glassäsongen är här!

I takt med att värmen återvänder ökar också glassförsäljningen. Glass hör givetvis sommaren till men det är också en ömtålig vara som måste hanteras på rätt sätt. Nedan följder några råd som du som säljer glass kan ha nytta av att läsa.

Handtvätt

Grunden vid all livsmedelshantering är att du ska ha rena händer, detta gäller givetvis också vid hantering av glass. Tänk på att tvätta händerna ofta och särskilt efter toalettbesök.

Mjukglasshantering

Vid rengöring av din mjukglassmaskin bör du följa de instruktioner som maskinleverantören angett.  Tänk på att pastörisering inte ersätter rengöring. Se också till att redskapen du använder vid rengöring av maskinen är rena och fräscha.

Om du använder dig av desinfektionsmedel så tänk på att det inte ersätter rengöring. För att desinfektionsmedlet ska fungera optimalt bör ytorna först rengöras ordentligt. Efter rengöring och desinfektion bör utrustningen och verktygen spolas av med rent kallt vatten.

När du öppnat mixkartongerna så bör de förvaras i kyla. När mixen är kall kyler maskinen ned mixen snabbare vilket innebär mindre risk för bakterietillväxt i glassen.

Slutligen bör du tänka på att mata ut en mindre mängd glass om det varit ett längre uppehåll sedan föregående glass serverades.

Skopglass

Tänk på att byta skopvattnet ofta samt att diska skopan och förvaringskärlet med jämna mellanrum. Bakterier kan föröka sig snabbt i det glassblandade, halvvarma vattnet.

Förvara glassen enligt de temperaturangivelser som står på förpackningen eller enligt tillverkarens anvisningar. Stäng locken eller täck över glassboxen både vid längre uppehåll mellan kunderna och när försäljningen upphör för dagen.


Aktuelltartikel publicerad av: Birgitta Bergman

2015-06-08